Hoppa till innehåll

Fjällmaraton 2020 och Covid-19

Löpare på fjället gör segertecken

Förhoppningsvis glädjande för de flesta av er har vi beslutat att genomföra i stort sett alla våra arrangemang under 2020, om än i något modifierad variant, för att minimera all onödig kontakt mellan er deltagare.

Se information nedan för respektive koncept. 

Välkomna till Jämtlandsfjällens vidder i sommar!

KIA Fjällmaraton 25 juli – 1 aug

Fjällmaratonveckan genomförs på tidigare utsatta datum för respektive lopp.

Generellt för alla lopp:

  • Lägre maxantal deltagare i loppen; Salomon 27K och KIA Fjällmaraton sänks i år till max 500 anmälda, Fjällmaraton 100KVälliste Runt och Kvartsmaraton sänks till max 300 anmälda
  • Ingen masstart för hela startfältet på en utsatt tid, utan en öppen starttid på ca 3h då deltagarna själva väljer när de vill ge sig iväg. Starttiden registreras i och med att tidchipet passerar den utstakade startlinjen och alla ordinarie mellantider samt sluttid registreras för sammanställning i komplett resultatlista för respektive distans.
  • Inget klassiskt målhäng där man sitter kvar i målområdet i timmar och snackar med medtävlare utan en snabbare utslussning för transfer åter till repsktive boende.
  • Anpassad nummerlappsutdelning genom samarbete med boendeanläggningarna för att undvika köer och större samlingar på Åre torg i samband med den hanteringen.
  • Max 50 personer per transferbuss till start
  • Mer detaljerad information om hanteringen av alla känsliga passager under arangemanget som utsätter deltagarna för ökad smittorisk kommer senare när vi utarbetat den slutliga handlingsplanen tillsammans med partners och boendeanläggningar


KIA Fjällmaraton, 100K, Salomon 27K samt Peak Performance Vertical K:

  • Lägre maxantal deltagare i de två största loppen Salomon 27K och KIA Fjällmaraton som sänks i år till max 500 anmälda
  • Två startgrupper med elitlöpare, 50 damer och 50 herrar, på två separata utsatt fasta tider efter avslutandet av den öppna startformen kommer att ske på de lopp som utdelar prispengar för topplöparna (ITRA-poäng grund för kvalificering in i elitgrupp eller wild card för utvalda uppstickare) 
  • Livestreamad prisceremoni för huvudloppen med prispengar

Lopp som utgår 2020:

Sprinten stryks från programmet, då den är av karaktären publikvänligt lopp i centrala Åre. Vi kan absolut inte säkerställa publikens storlek till under 50 på det loppet.

Folkfesten Minimaraton som årligen locker runt 250 barn med dubbelt så många medföljande föräldrar och anhöriga ersätts med två tydligt markerade banor för barnen öppna under hela veckan i Edsåsdalen. En perfekt dagsutflykt för familjen att göra på valfri dag under Fjällmaratonveckan.
Fika och diplom till alla barn som genomför banan under veckan.

Utökning 2020 med konceptet ”valfri dag”

För dig som missar att boka startplats i ditt drömlopp i år vid eventuellt fulltecknat lopp, eller som redan är anmäld till något av loppen, men inte känner dig bekväm att delta under vecka 31 med den ökade tursim som råder i Årefjällen den perioden, så har vi en lösning. 

I sommar kommer vi att erbjuda möjlighet att byta till konceptet ”valfri dag” som vi även kommer att öppna en separat subventionerad anmälan till för följande lopp/banor; Välliste RuntKvartsmaraton,  Peak Performance Vertical KSalomon 27K samt KIA Fjällmaraton.

Konceptet ”valfri dag” innebär att du kan delta i ditt lopp men på egna villkor på valfri dag med samma tidtagnings- och transferservice som på ordinarie loppdag och du hamnar i den totala sammanställda resultatlistan för respektive lopp som uppdateras löpande varje dag under perioden 27:e juni – 16:e augusti. 

Mer info om hur du byter din anmälan i lopp till ”valfri dag” kommer senare.

Tour de Fjällmaraton utgår 2020

För deltagare anmälda till konceptet Tour de Fjällmaraton som tyvärr tvingas göra ett uppehåll 2020 erbjuds fria startplatser i samtliga våra separat lopp under KIA Fjällmaraton 25 juli – 1 aug samt Öppet Fjäll den 8:e aug, alternativt flytt av anmälan till 2021. 

På grund av den utökade belastningen på organisationen att genomföra säkra arrangemang av de befintliga loppen under veckan kommer vi inte att mäkta med att genomföra en så högkvalitativ Tour som vi vill med de extralopp som de unika extra etapperna innebär, därför väljer vi att pausa Touren 2020 och ladda för 2021 istället. 

Vi kommer att skicka ett separat nyhetsbrev på onsdag med all info om hur omregistrering till lopp eller uppskjutning till 2021 görs till er som det berör.

Öppet Fjäll flyttas till 8:e aug 2020

Öppet Fjäll kommer att flyttas som vi tidigare meddelat till lördagen den 8:e aug med alternativet att genomföra loppet valfri dag under sommaren. 

BUFF Bydalsfjällen som planerat

BUFF Fjällmaraton Bydalsfjällen kommer att genomföras som planerat lördagen den 22:a aug. 

I dagsläget med samma åtgärder som på ovan koncept, d.v.s. anpassningar vid nummerlappsutdelning, startprocedur, transfer, m.m.

Men det är fullt möjligt att läget stabiliseras mera och restriktioner lättas vilket kan möjliggöra en normalvariant då loppet ligger så pass sent på säsongen.