Hoppa till innehåll

2005

Allt började 2005. Patrik Nordin tyckte det var dags för ett långlopp till fjälls. Efter jobb på Storulvåns Fjällstation var det den terrängen han kände bäst. Bansträckningen för dåtidens Vértex Fjällmaraton (Vértex efter latinska ordet för topp/spets) blev den klassiska Jämtlandstriangeln. Dagen innan körde man också en sprint – Getryggen Upp och Ner. Totalt 67 löpare sprang i mål på långa banan. Kärnvärdena var desamma då som nu: upplevelsen i centrum, en tuff bana i storslagen miljö, fokus på alla löpare, hög servicenivå och familjär atmosfär.

Passage förbi Pyramiderna

2006

2006 har loppet flyttats till Södra Årefjällen. Start i Vålådalen, sen Vallbo – Grönvallen – Lunndörrstugan och målgång vid Nulltjärn. Tanken var att byta bansträckning varje år för att på så sätt skapa nyfikenhet och locka deltagare. Den idén skulle man senare överge då det finns en hel del logistiska och tillståndsmässiga hinder för att ständigt byta bana. 2006 var arrangemanget fortfarande relativt litet sett till volym och byggde till stor del på ideella insatser. Vädret var fantastiskt, 88 löpare kom i mål.

På platån ovanför Issjödalen

2007

2007 gick det fort längs samma bana, trots regnet. Andreas Svanebo satte banrekord. Deltagarantalet hade ökat med några personer och man hade ungefär samma utrustning. Kompressionskläder och superlätta terrängskor hade ingen hört talas om. Detta år lanserade arrangören en nyhet – korta banan, 15 kilometer. Den varianten lockade 27 löpare. 

Löpning över magiska Ottfjället

2008

2008 tuffade man till bansträckningen rejält. Starten var bland höbalar och gödselstackar bakom en bondgård i Edsåsen, sen bar det av upp på Vällistes topp, ner till Ottsjö, upp till Hållfjället, ner till Nordbotten, upp mot Ottfjället och sedan bort till Vålådalen. Mycket upp och ner, lika vackert och lika fantastiska matstationer som tidigare. Det tuffa lockade. Största startfältet hittills med 125 i långa klassen.

Sista långa nedförslöpningen till målet i Vålådalen

2009

2009 gjorde en världsstjärna debut i loppet, Emelie Forsberg. Ja, hon var inte världsstjärna då, men ruskigt snabb ändå. Hon vann, Andreas Svanebo också. Bansträckningen var densamma som året innan, startfältet hade nästan dubblerats. Det började bli trångt bakom bondgården i Edsåsen.

2010

2010 var det markarbeten i Vålådalen som
påverkade bansträckningen så loppet blev lite längre.
Deltagarantalet ökade igen, en liten ökning men ändå
en klar trend.

2011

2011 kom ett lyft sett till antal deltagare. Totalt var det 344 löpare i den långa och numera mytomspunna klassen. Lägg till 122 i korta klassen så landar vi på 466 löpare. Ambitionen med hemlagat på matstationerna och i mål bestod. Det blev många långa timmar med chokladbollsrullning och våffelgräddarna vid målet fick jobba hårt

2012

2012 och trenden att ”alla vill springa Fjällmaraton” bara ökade. Konkurrensen om segern blev hårdare, men Andreas Svanebo fortsatte sitt segertåg. Totalt sprang 459 löpare in under målportalen i Vålådalen. 

2013

Till loppet 2013 försvann startplatserna på bara någon timme. Det var styv kuling i databasen. Arrangören svarade upp med att skapa fler möjligheter, en hel vecka av möjligheter faktiskt. Steget från det enkla arrangemanget i Storulvån 2005 till Fjällmaratonveckan 2013 var gigantiskt. Nu fanns fem lopp att välja bland: Öppet Fjäll, Ottfjället Upp, Halvmaraton, Korta banan och huvudtävlingen AXA Fjällmaraton. Mycket energi och resurser gick också åt att minska slitaget på miljön. Totalt lades fyra kilometer spång ut längs lederna. En nödvändighet för arrangemangets långsiktiga hållbarhet.

Arrangören annordnade även detta år ett pilotlopp i Bydalsfjällen.

Löpning på kanten av Dromskåran i Bydalsfjällen

2014

2014 blev Fjällmaratonveckan ännu ett lopp rikare. Precis som vid första tävlingen 2005 skapades nu en Sprint – Inov8 sprinten. Där gick det fort och publiken gillade vad man såg. 

Det första upplagan av Fjällmaraton Bydalsfjällen annordnas

Andre Jonsson i björkskogen på Halvmarabanan (nu kallad Salomon 27K)

2015

Till 2015 skapades flera nya banor där särskilt Halvmaratonbanan hyllades. Ottfjället Upp flyttade in till Åre och blev Peak Performance Vertical K. Tävlingscentrum flyttades också till Trillevallen. Anders Kleist var kung under veckan och Emmie Collinge drottning. Det som inte är under utveckling är under avveckling. Men, glöm inte – upplevelsen står fortfarande i fokus. Och den äger du.

2016

KIA Fjällmaraton

2017

TBD

2018

TBD

2019

TBD

2020

2020 räknar vi som alla händelsers år. Deltagarantalet gick mot ännu ett rekordår, Fjällmaraton blev utsedd som en av de klassiska tävlingar i världen som fick chansen att vara en deltävling i Spartan Trail World Championship. Som krydda på allt slog coronaviruset till. Det dagliga arbetet lades om från att rusta leder till att jobba med corona-anpassningar. Samt etablera ett nytt center för löpning i Ottsjö.