fbpx
Snabbnavigering

KIA Fjällmaraton 43K

 Vår ambition från start med Fjällmaraton var att bjuda på en ny Jämtländsk fjällupplevelse med nya vyer varje år och som innebar en rejäl fysisk utmaning.

 

Ambitionen med nya banor med jämna mellanrum frångicks av olika anledningar, dels av praktiska skäl; det krävs bland annat en hel del arbete för att ta fram ett nytt bankoncept; dels på grund av de stora investeringar som gjorts i den nuvarande leden för att möjliggöra ett långsiktigt hållbart arrangemang.

På årets KIA Fjällmaraton vill vi återigen bjuda på en löparupplevelse med vyer och vackra toppar att bestiga.

 

Bansträckning sedan 2015

KIA 43 Deltagarkarta.jpg

 

Starten är förlaggd i anslutning till Vålådalens Fjällstation. Med en inledande löpning på ca 3 km upp längs grusvägen till trädgränsen på Ottfjället undviks den tidigare flaskhalsen vid starten som med senare års allt större startfält skapat en del köande. Nu kommer fältet istället ges möjlighet att spridas mer och löparna kan ta position inför avtaget ut på leden upp mot Ottfjället. Därefter följs den tidigare bansträckningen förbi Ottfjällets vindskydd, nu i motsatt riktning från tidigare år.

Fotograf_Johan_Marklund_ (118)

Den tidigare oändliga stigningen upp mot Ottfjället kommer nu istället att bjuda på en lång böljande utförslöpning med vackra vyer ner till Nordbottnen. Från Nordbotten påbörjas därefter den nya ”väggen” med den tekniska och branta stigningen som planar ut upp mot Hållfjällets turiststation och den väntande mat/vätskestationen.

fotograf_anette_andersson_100813_högupplöst_ (83)

Därefter kommer en liten nyhet med en toppassage i form av Hållfjället med sina 900 m.ö.h., som på tidigare bana endast passerats på leden långt nedanför toppen. Efter toppen tar en annan slinga, via spänger över de stora myrpartierna, ner löparna på den tidigare fjällmaratonleden igen. Färden fortsätter längs åsen med nya storslagna vyer ut över den långsträckta vackra Ottsjön och med det respektingivande branta Ottjällets siluett i bakgrunden. I Ottsjö by hoppas vi därefter få bjuda på samma atmosfär som tidigare år; med stort publikstöd och dragspelanade lokalbor på den lättsprungna passagen genom byn som följas av en liten brant stigning över ängarna och fram till vätskestationen vid Ottsjö Wärdshus.

2014-05-28 20.03.28

Efter Ottsjö följer den tekniska skogslöpningen vidare upp och förbi den vackert belägna Ytterstvallen. Förhoppningen är att ni ska slå er ner på fäbodvallen med rykande nykokt kaffe och en hemgjord chokladboll, för att njuta av vyerna bort mot Anaris och Lunndörren.

Strax efter Ytterstvallen passeras återigen trädgränsen och landskapet öppnar upp sig på nytt. Precis efter trädgränsen görs en avstickare västerut som via vinterleden som tar löparen ner på tidigare fjällmaratonbana nedanför trädgränsen mot Edsåsdalen vilket innebär att nu springs det samma riktning upp över Skalknippen i tidigare års bana för att sen i passet strax därefter ta österut rakt upp på Vällistes (1025 m.ö.h), ett kärt återbesök av en topp som fjällmaratonbanan under åren 2008-2010 var uppe och då vände på. Välliste bjuder på storslagna vyer i alla väderstreck, för den som har tid att stanna till och njuta av utsikten, innan den avslutande löpningen tar löparna ner till målet i Trillevallen. I målområdet kommer vi att satsa allt för att skapa det som Fjällmaraton alltid vill kunna erbjuda deltagarna; mattältet med sina våfflor, badtunnorna, bastun och den familjära stämningen med publik i slänterna.

FJM2 (21)

 

Bansträckningen blir liksom tidigare kring 43 km, men det totala antalet höjdmeter kommer att öka något i och med de två nya topparna som skall bestigas fullt ut den här gången.

Exakt 43,5 km och 2100 höjdmeter.

 

Varmt välkomna till en löparupplevelse i världsklass med oss på Fjällmaraton.

 

X